Експрес – інформація

ДЕРЖАВНА  СЛУЖБА  УКРАЇНИ  З НАДЗВИЧАЙНИХ  СИТУАЦІЙ

ГОЛОВНЕ  УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ  УКРАЇНИ 

З НАДЗВИЧАЙНИХ  СИТУАЦІЙ  У ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ  ОБЛАСТІ

3 ДЕРЖАВНИЙ ПОЖЕЖНО-РЯТУВАЛЬНИЙ ЗАГІН (З ОХОРОНИ ОБ’ЄКТУ) ГУ ДСНС УКРАЇНИ У ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

(3 ДПРЗ  ГУ ДСНС УКРАЇНИ У ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ)

 

вул. Енергетиків, 2, м.Нетішин, Хмельницька обл., а/с,84, 30100, (тел.(03842) 6-33-01;факс (03842) 9-01-80, е-mail: shtabxaec@km.mns.gov.ua) код ЕДРПОУ № 23312481

 

____________ №                                     На №           від

 

Начальнику КП НМР ЖКО

Шевчук С. В.

 

Експрес – інформація
«Не допусти пожеж
в екосистемах»

 

Навесні Україну щороку традиційно охоплює епідемія спалювання сільськогосподарського сміття, сухої трави на полях і луках. Від цього страждають інколи і самі палії, їхнє та сусідське майно. Але щоразу підпал є справжньою катастрофою для локальних екосистем.

 Нерідко такі загоряння призводять до пожеж розташованих поруч будівель, відключень ліній електропередач, а також пожеж лісових насаджень та торфовищ, у зв’язку з чим державі наносяться значні матеріальні та екологічні збитки. Слід пам’ятати, що у вогні гине все живе (комахи, птахи і звірі та молодняк). Зупинити вогонь, що набрав сили, буває дуже непросто. Пожежі легше запобігти, ніж зупинити. 

ЗВАЖАЮЧИ НА ВИЩЕВИКЛАДЕНЕ, ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДСНС УКРАЇНИ У ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗВЕРТАЄТЬСЯ ДО УСІХ ГРОМАДЯН  ІЗ СУВОРИМ ЗАСТЕРЕЖЕННЯМ:

Шановні громадяни, будьте дуже обережними з вогнем у межах будь-якої природної території. Щоб ваша необережність не стала причиною пожежі сухої трави, ніколи не підпалюйте її на галявинах у лісі, не викидайте недопалки поблизу доріг та річок, де найчастіше і відбуваються загоряння. Якщо ви побачите, як це роблять інші, зупиніть їх і поясніть, чим небезпечне спалювання трави.

Державна служба з надзвичайних ситуацій наголошує про заборону спалювання сухого листя та трави і іншої рослинності на території приватних землеволодінь, тому що це може призвести не тільки до пожежі та нещасних випадків, але і є надзвичайно небезпечним. До складу сухої рослинності входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали та бензоперен, що може викликати в людини ракові захворювання.

Якщо ж ви помітили пожежу, що починається, наприклад, невелике загоряння трави або тліючу лісову підстилку, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум'я (правда, треба почекати і переконатися, що трава або підстилка дійсно не жевріють, інакше вогонь може з'явитися знову).

Якщо пожежа досить сильна, і ви не можете загасити її самотужки, – якнайшвидше сповістіть тих, хто повинен цим займатися. Зателефонуйте до Служби порятунку за телефоном "101" і повідомте про загоряння та напрямок, як туди доїхати. Збережімо природу спільними зусиллями!

 

 

Начальник  3ДПРЗ ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області

полковник служби  цивільного захисту
П.І. Гвоздяр